

Uit het onderzoek blijkt: er ís technologie beschikbaar voor een beter binnenklimaat, maar de link met gezondheid is vaak vaag. Veel bouwtechnologieën zijn nog niet gekoppeld aan meetbare gezondheidseffecten. En als dat wel gebeurt, blijft ‘gezondheid’ vaak beperkt tot één aspect.
Deze studie onderstreept waarom het Healthy Building Movement (HBM) zo belangrijk is. HBM helpt mkb’ers en opdrachtgevers om gebouwen niet alleen duurzamer, maar óók gezonder te maken. Met duidelijke parameters, praktijktools én toetsing.
Een duurzaam gebouw is niet per definitie een gezond gebouw
Duurzaam bouwen draait vaak om energie en CO₂. Gezond bouwen kijkt juist naar comfort, luchtkwaliteit en mentale rust. In de praktijk sluiten die twee werelden nog te weinig op elkaar aan. HBM brengt daar verandering in. We maken zichtbaar dat techniek niet alleen de lucht schoner maakt, maar ook écht bijdraagt aan gezondheid – mits je de juiste dingen meet.
HVAC-systemen: wel meten, maar wat zegt het?
Ventilatie, filtering, klimaatregeling… het werkt. HVAC-systemen verbeteren het binnenklimaat en verlagen bijvoorbeeld het gehalte fijnstof en VOC’s (vluchtige organische stoffen). Door de inzet van slimmere ventilatiesystemen werken deze 80% effectiever dan de standaard. Toch meet 93% van de studies géén direct effect op de gezondheid.
Je weet dus dat de lucht schoner wordt, maar niet of mensen zich ook beter voelen. Precies dat gat willen we dichten: technologie linken aan echte gezondheidsimpact.
Biophilic design voelt goed – en werkt
Planten, hout, natuurlijk licht, dat is onder meer waar biophilic design uit bestaat. Hoewel biophilic technologieën minder sterk meetbaar zijn qua luchtkwaliteit, maken zij wel een voelbaar verschil. Vooral bij inzet op scholen en kantoren kan dit bevordering van leerprestaties en werkplezier betekenen. Studies laten zien dat dit duidelijk positief effect heeft op mentale gezondheid. Zo is er een percentuele verbetering van 15 tot 77% op gebied van rust, focus en welzijn. Toch wordt Biophilic tot op heden zelden geïntegreerd in bouwstandaarden – dat is een gemiste kans, want alle zintuigen tellen mee.
Gezondheid als totaalplaatje
Wat ontbreekt in veel studies? Samenhang. Eén studie meet luchtkwaliteit, de ander licht of geluid. Maar in de praktijk werken alle factoren samen. Zo kan bijvoorbeeld de luchtkwaliteit in een gebouw in orde zijn, maar als het te koud is, voel je je nog steeds niet prettig in deze ruimte. Of je werkt aan goede (ver)licht(ing) voor betere concentratie, maar dit helpt pas echt als de akoestiek ook klopt.
Waar blijven de lange termijn resultaten?
Gezondheid is moeilijk vangbaar in een momentopname van enkele dagen of weken. Gezondheid ontwikkelt zich en bouwt op in maanden of zelfs jaren. Slechts drie studies koppelde binnenmilieu met gezondheid, maar met een korte termijn focus. Daarnaast is er behoefte aan een meer standaard beoordelingsmethode en meer onderzoek in verschillende klimaatzones en culturele contexten. Healthy Building Movement is druk bezig met het ontwikkelen van een standaardscore voor gezonde gebouwen.
Gezondheid als de nieuwe standaard
De technologie is er. Van HVAC-systemen die de lucht schoner maken tot biophilic design dat stress verlaagt en focus verhoogt. Toch staat gezondheid bij de gebruiker van diverse gebouwen nog niet centraal bij onderzoeken. Gezondheid wordt vaak beperkt gemeten, of zelfs vergeten.
Daarom is het tijd om gezondheid niet langer te zien als ‘mooi meegenomen’, maar als de nieuwe standaard te zien.
HBM is méér dan een netwerk. Het is een praktische aanpak die helpt om gezondheid zichtbaar, meetbaar en toepasbaar te maken in de bouw. Voor gebruikers én voor de markt.
Wil je weten wat HBM voor jouw project kan betekenen? Bekijk onze tools, sluit je aan bij de community of neem contact op.