Duurzaam vastgoed heeft de toekomst, maar de vraag blijft vaak: hoe financieren we die ambitie? Hoe krijgen we een gezond binnenklimaat en medewerkers in een betaalbaar gebouw? Tijdens de innovatieworkshop “˜BUSINESS CASE” op 12 juni 2019 van het Healthy Building Network, de voorganger van het Healthy Building Movement, werden de antwoorden gegeven. En gezien de opkomst van 100 belangstellenden en de flinke wachtlijst, is het een onderwerp dat aanspreekt.
Het Stadskantoor van Venlo is een gebouw van allure dat niet meer heeft gekost dan een regulier gebouw, maar wel veel innovaties kent om tot een optimaal binnenklimaat, licht, akoestiek en waterzuivering te komen. Dit gebouw dient als inspiratie voor de kennis die is ontwikkeld door de sprekers op deze innovatieworkshop, die op 12 juni hun inzichten presenteerden.
Wetenschappelijke onderbouwing
Piet Eichholtz, professor of Real Estate Finance aan de universiteit van Maastricht, presenteerde de nieuwste inzichten over gezondheid en productiviteit van mensen die in een groen kantoor werken. Zijn onderzoek toont aan dat er een significant verschil is in gezondheidsbeleving van mensen in een ongezond gebouw en in duurzaam vastgoed. Daarbij is de impact van de luchtkwaliteit groter dan die van licht, geluid of bijvoorbeeld temperatuur. De volgende stappen van het onderzoek nemen ook data van ziekteverlof, productiviteit en harde data, gemeten met sensors, mee.
Restwaarde calculator
Het C2C Expolab werkt samen met TNO, het onafhankelijke onderzoeksinstituut in Nederland, aan de ontwikkeling van een calculator van restwaarde van producten. Bas van de Westerlo (C2C Expolab) en Willemijn van der Werf (TNO) presenteerden hun bevindingen. Eind 2018 is er namelijk een methodiek opgeleverd, een web-based tool en een residual value calculator. Dit zijn belangrijke gereedschappen voor de business case van duurzaam vastgoed. Deze business case is namelijk heel erg afhankelijk van het verschil tussen enkel de waarde van grondstoffen (zoals bij recycling) en de toegevoegde waarde die behouden blijft als het product in zijn geheel kan worden hergebruikt (zoals bij circulair handelen).
Business case tool
Een tweede tool die werd gepresenteerd, was die voor de complete business case van een gezond gebouw. De tool is ontwikkeld door het C2C Expolab samen met HEVO en neemt alle kosten van een gebouw mee in de berekeningen. De kosten van een plaats waar vele mensen samenwerken bestaan voor 1% uit energie, 9% uit gebouwkosten en voor maar liefst 90% uit personeelskosten. Als al deze kosten samen in een calculator worden gevoegd, wordt duidelijk dat de terugverdientijd van duurzaam vastgoed soms lang is, maar dat er al heel snel een positieve cashflow wordt gegenereerd. In het voorbeeld dat HEVO noemde was de terugverdientijd van een aantal maatregelen met effect op binnen luchtkwaliteit bijvoorbeeld 5,6 jaar is. Maar al in het tweede jaar ontstond een positieve cashflow. Dankzij deze tool ontstaat inzicht bij de investeerders, eigenaren en gebruikers van gebouwen waarom ze een gezond gebouw moeten willen en hoe ze dit kunnen financieren. Maar de tool kan ook worden gebruikt door een leverancier van duurzame bouwmaterialen om aan te tonen dat er meer financiële effecten zijn dan alleen de aanschafwaarde.
Gezond hotel
De locatie van de innovatieworkshop was een bonus. Het Van der Valk hotel in Venlo was niet alleen een goede gastheer, de manager vertelde ook het verhaal van de verbouwing die in augustus van 2019 van start gaat dat voor een gezond hotel gaat zorgen. Materialen zijn doordacht, maar de hoteliers kijken verder. Er wordt bijvoorbeeld ook samen met onderwijsinstelling HAS gekeken naar de mogelijkheden om het benodigde voedsel inpandig te verbouwen met gebruik van al aanwezige restwarmte.
Geschreven door:
Désirée Driesenaar, Blue Economy Expert