Ademen, iedereen doet het. Maar wat gebeurt er met de lucht die uitgeademd wordt? De lucht die je uitademt komt weer terug in de ruimte waarin jij je begeeft. De adem die je inademt bevat 21% zuurstof en 0,04% koolstofdioxide (CO2). De lucht die je dan weer uitademt bevat 16,4% zuurstof en 4,4% CO2. Je kunt je dus wel voorstellen dat als er tijdens een werkdag 10 mensen in een ongeluchte ruimte zitten, dat het percentage CO2 snel oploopt. Hoe hoger het CO2 gehalte in een ruimte, hoe slechter de creativiteit en hoe lager het concentratie vermogen van de werknemers. Dit is dus zeker geen ideale situatie.
CO2 Box
Om daadwerkelijk na te gaan of het percentage CO2 in een ruimte te hoog is, heeft Blue Engineering een mobiele, flexibele CO2 Box ontwikkeld. De CO2 Box meet niet alleen de CO2, maar ook de temperatuur en de luchtvochtigheid. Met deze drie waardes wordt er een totaalbeeld gecreëerd van de luchtkwaliteit, waardoor er meer inzicht verkregen wordt in de kwaliteit van de lucht in een ruimte. Met deze ruimtes worden leer- en werkomgevingen bedoeld. Door middel van de CO2 Box is het realiseren van een gezonde werkplek makkelijker.
Functies
De functies van de CO2 Box kunnen vergeleken worden met die van een weerstation. Op een weerstation wordt weergegeven wat de weersverwachtingen zijn. Deze bekijk je als je bijvoorbeeld ergens naartoe moet. De CO2 box heeft dezelfde bedoelingen. Als je het gevoel hebt dat het erg benauwd, warm of muf wordt in de ruimte waarin je werkzaam bent, kun je naar de meter lopen en kijken wat de huidige lucht condities zijn in de ruimte. De CO2 Box geeft zelf aan of de gemeten waardes goed, matig of slecht zijn. Dit doet de box doormiddel van duimpjes. Een groen duimpje voor de goede waardes, een geel duimpje voor de matige en een rood duimpje voor de slechte waardes. Dit is ook een indicatie of je op dat moment ook een gezonde werkplek hebt of dat je iets aan de luchtkwaliteit moet doen.
Waardes bij een gezonde werkplek
De acties die ondernomen dienen te worden bij slechte waardes is afhankelijk van de waarde die gemeten is. Temperatuur is bijvoorbeeld meestal persoonsgebonden, aangezien iedereen een andere temperatuur fijn vindt om in te werken. Wel is onderzocht dat de beste werktemperatuur tussen de 18 en de 22 graden ligt. Daarom zal de CO2 Box een groene indicatie geven wanneer de temperatuur daarbinnen valt.
De luchtvochtigheid heeft wel vooraf bepaalde marges. Wanneer je op vakantie bent naar een zonnig land, dan voel je vaak dat de warmte daar niet hetzelfde is dan in het land waar je vandaan komt. Dit heeft te maken met de luchtvochtigheid die in bepaalde landen verschillend kan zijn. In Indonesië is het bijvoorbeeld veel vochtiger dan in Turkije. Hier spreken we over outdoor klimaten, maar de verschillen zijn ook tastbaar in indoor klimaten. Het is niet prettig om in een te droge omgeving te werken. Werknemers krijgen last van droge ogen, een jeukende neus of hoofdpijn. Dit zijn symptomen van het Sick Building Syndrom. Een ruimte wordt als een droge omgeving gezien als het een luchtvochtigheid heeft die lager is dan 40%. Een té vochtige omgeving is ook niet fijn. Ziekteverwekkende bacteriën groeien sneller waardoor werknemers vaker zullen niezen. Daarnaast is het ook mogelijk dat de gebruiker van de ruimte last krijgt van benauwdheid. Een te vochtige plek is een ruimte waar de luchtvochtigheid hoger is dan 60%. Op de CO2 Box zal een groen duimpje te zien zijn wanneer de luchtvochtigheid tussen 40% en 60% ligt.
CO2 is een gas dat niet makkelijk waarneembaar is voor mensen. Het is namelijk niet te ruiken, niet te zien en niet te voelen. Wel is het merkbaar aan je lichaam wanneer je een langere tijd doorbrengt in een ruimte met een te hoog CO2 gehalte. In een ideale werk- en leeromgeving is 400 tot 800 ppm (parts per milion) aanwezig. Eerder is benoemd dat de lucht die ingeademd wordt 0,04% CO2 bevat. 0,04% CO2 is hetzelfde als 400 ppm. Wanneer een ruimte tussen de 0,08% en 0,12% CO2 bevat, dan wordt er een oranje duimpje weergegeven. De ruimte even door laten waaien door een deur of raam open te zetten is hierbij zeker gewenst. Wanneer de waardes tussen de 0,12% en de 0,15% of zelfs hoger zitten, dan is het erg noodzakelijk om frisse buitenlucht binnen te laten om de waardes te laten dalen. Als werknemers langere tijd in de ruimte met deze hoge waardes werkzaam zijn, wordt de creativiteit lager, vermoeidheid zal parten gaan spelen, het zorgt voor een verminderde oplettendheid en hoofdpijn kan een gevolg zijn.
Voordelen
Door de CO2 Box in de werkomgeving te plaatsen worden werknemers zich bewust van de lucht waarin ze zich dagelijks bevinden. Bij gebruik van de CO2 Box is het namelijk duidelijk zichtbaar wanneer er maatregelen getroffen dienen te worden. De lucht kan, wanneer dit nodig is, bijvoorbeeld door een ventilatiesysteem geoptimaliseerd worden. Ook hebben de werknemers een beter zicht op de oorzaak van symptomen van het Sick Building Syndrom, zoals droge ogen. Maar naast al deze voordelen is de CO2 Box van Blue Engineering erg makkelijk in gebruik, heeft het apparaat enkel een stopcontact nodig om de metingen uit te voeren en is het een mooie aanwinst om op kantoor neer te zetten om een gezonde werkplek te creëren en te behouden.
Momenteel heeft Blue Engineering 12 CO2 Boxen ontwikkeld die uitgeleend kunnen worden aan geïnteresseerden. Bent u geïnteresseerd om de luchtkwaliteit in uw omgeving te analyseren, neem dan contact op met [email protected]. We komen graag bij u langs.
Geschreven door:
Liesje K, Blue Engineering & Liz Bouten, Bluehub