Healthy Building Movement was betrokken in dit project. | |
FunctieI | Kantoor |
Voltooid in | 2017 |
Oppervlakte in m2 | 5300 |
Betrokken partijen | NR Ingenieurgesellschaft holtztragwerke mbH |
Adres | Pescher Straße 157, 41065 Mönchengladbach, Germany |
Website | www.rzhartmann.de |
Aanleiding
RZH wilde een gebouw dat zowel klaar was voor de toekomst als een gezonde werkomgeving biedt. Het bestaande gebouw in de Fliethstrasse in Mönchengladbach was te klein geworden. De opdrachtgevers, ondernemers Caroline Hartmann-Serve en Martin Serve, wilden een open gebouw creëren. Op duurzame wijze wilden zij een gebouw laten herrijzen om hun klanten en hun 60 medewerkers een inspirerende en gezonde werkplek te bieden.
De opdrachtgever wilde een open architectuur, omdat dit de onderlinge communicatie bevordert en aansluit bij de bedrijfscultuur; een warm familiebedrijf waar in een vertrouwde en waarderende omgeving wordt samengewerkt.
Familiebedrijven kiezen relatief vaak voor gezond bouwen. Een aanwijsbare reden is dat de eigenaren en familieleden het pand zelf gebruiken en ook een sterkere band met hun werknemers voelen dan bij sommige andere bedrijven. Zij zijn daarom bereid om relatief een iets grotere investering te doen, die ten goede komt van de gebruikers van het gebouw. Gebruikers voelen zich namelijk gelukkiger én gezonder op een gezonde werkplek
Bouwproces
De architect Susanne Göbl en bouwkundig ingenieur Markus Reimann (NR Ingenieurgesellschaft holtztragwerke mbH) slaagden erin het doel van Caroline en Martin te bereiken: samen realiseerden ze een ambitieus ontwerp voor een groen kantoor en de gezonde werkplekken. Het hele ontwerp, de uitvoering en de bouw stond in het teken van duurzaamheid en het creëren van een Healthy Building.
Door samenwerking met de overheid en gespecialiseerde planners kon worden afgezien van brandwerende deuren op de verdiepingen en in alle gangen. Hiermee ontstaat een open architectuur die transparantie onderstreept.
Gezond gebouw
Het Hartmann Datacenter draagt bij aan de gezondheid van haar gebruikers en is daarmee met recht een Healthy Building te noemen.
Luchtkwaliteit
De open architectuur van het gebouw zorgt ook voor een goede luchtcirculatie. Het gebouw heeft daardoor geen extra airconditioning of ventilatoren nodig, met uitzondering van de serverruimtes, waar een constante temperatuur noodzakelijk is.
Dankzij deze natuurlijke circulatie wordt de luchtkwaliteit en zo de gezondheid van de werknemers gewaarborgd.
Licht
De open architectuur van dit gezonde gebouw is een eyecatcher! De entree, ontworpen met hout, leidt via een ruime, open trap naar de eerste verdieping en wordt volledig verlicht door een glazen koepel.
Naast de entreehal, vanzelfsprekend vol daglicht, hebben ook alle andere ruimtes veel natuurlijk licht te bieden. Met kamerhoge ramen en dus veel lichtinval, kon het gebruik van kunstmatige lichtbronnen worden verminderd. Dit bespaart energie en levert een extra bijdrage aan een gezonde werkplek.
Look & Feel
De opdrachtgever wilde een open architectuur, omdat dit de onderlinge communicatie bevordert en aansluit bij de bedrijfscultuur; een warm familiebedrijf waar in een vertrouwde en waarderende omgeving wordt samengewerkt. De deuren van de gedeelde en individuele kantoren staan meestal open om samenwerking te bevorderen en communicatie en mobiliteit te stimuleren.
De gebruikte bouwmaterialen, zoals hout, zijn zowel aan de binnen- als de buitenzijde zichtbaar. Niet alleen dienen ze een esthetisch doel, maar het hout ondersteunt het gebouw, het scheidt ruimtes af en isoleert de gevels. Bovendien zorgt het voor een bijzonder aangenaam binnenklimaat.
Een andere efficiënte, architectonische oplossing zijn de balkons. Deze bieden medewerkers en klanten een overdekte ontvangst bij regen of zon – natuurlijk gemaakt van hout.
Duurzaamheid
Het kantoorgebouw is ontworpen als een zogenaamd Effizienzhaus 55. Dit is een gebouw dat slechts 55% van de energie nodig heeft van een huis dat precies voldoet aan de Duitse wettelijke vereisten. Bovendien is het gebouw voorzien van een zonnepanelen, laadpalen voor elektrische auto’s en een luchtwarmtepomp. De buitenmuren zijn gevuld met cellulose.
Resultaten
Gesellschafterin Caroline Hartmann-Serve: “We hebben in 2017 gekozen voor een houtbouw en krijgen regelmatig vragen over het exterieur en interieur van ons pand tijdens sollicitatiegesprekken en afspraken met geïnteresseerden. Hout lijkt een bijzonder effect te hebben op bezoekers, aangezien bedrijfsgebouwen vaak van steen en beton zijn gemaakt.
Onze medewerkers bevestigen ook dat de natuurlijke bouwstijl hen gezonder en productiever maakt. Al was het maar vanwege de karakteristieke geur van bomen. Daarnaast hebben we door houtbouw 300 ton CO2 bespaard, zo’n 28.000 bomen. Dat wordt niet alleen goed ontvangen door Generatie Z, maar versterkt ook onze cultuur van duurzaamheid zowel intern als extern.