Inspirational project or is HBM involved? | Inspirational |
Functie | Kantoor en event locatie |
Voltooid in | 2011 |
Oppervlakte in m2 Cost |
11.765 € 2.600.000 |
Project team | Architect Jón Kristinsson, Bartels & Vedder, Aannemer Pellikaan bouw, Volantis |
Adres | Villafloraweg 1, 5928 SZ Venlo |
Website | www.brightlands.com/brightlands-campus-greenport-venlo |
Aanleiding
De Villa Flora is oorspronkelijk gebouwd voor de Floriade in 2012 in opdracht van Gemeente Venlo, een van de partners in Healthy Building Movement. De Floriade in 2012 was een tuinbouwtentoonstelling in Venlo die duurde van 5 april tot en met 7 oktober. Tijdens de Floriade werd het gebouw als expositieruimte gebruikt. Na afloop van de Floriade is de Villa Flora omgebouwd tot kantoor en event locatie. Ook werd het gebouw onderdeel van de Brightlands Campus Greenport Venlo. Op de campus zijn meer dan 70 bedrijven gevestigd.
Gezond gebouw
De Villa Flora is een gezond gebouw. Zo draagt het gebouw vanuit verschillende methode bij aan de gezondheid van haar gebruikers. De factor waar het gebouw de meeste impact bij maakt is licht. Het gebouw bestaat namelijk voor een groot gedeelte uit (isolatie)glas. Op een aantal plaatsen zijn de muren aan de buitenzijde namelijk van glas. Ook het dak met een oppervlakte van ruim 6000 m² is van glas. De binnenruimte wordt hierdoor voorzien van daglicht.
Een andere factor waar de Villa Flora aan bijdraagt is look & feel. Het gebouw staat namelijk in een groene omgeving. Op het Floriade terrein en in de omgeving is veel natuur te vinden. Het bos is vanuit verschillende kantoren zichtbaar. Ook zijn er groene parkeerplaatsen aangelegd. Groene parkeerplaatsen hebben verschillende ecologische en maatschappelijke voordelen. Voorbeelden hiervan zijn dat het regenwater beter wordt afgevoerd, er is meer groen in de leefomgeving en de biodiversiteit wordt beter beschermd.
Duurzaamheid
Villa Flora is gebouwd in 2010 voor de toenmalige Floriade en is volledig gasloos. Het gebouw bestaat uit een hoofdbouw met parabool daken en een glazen kas (EXPO), met kantoor boxen in de (voormalige) EXPO ruimte. De energie die wordt duurzaam opgewekt middels aardwarmte en de zon welke schijnt op het glas van de EXPO.
Een Warmte Koude Opslag (WKO) is een duurzame methode om energie, als warmte of koude, op te slaan in ondergrondse waterlagen. In de zomer is de buitentemperatuur hoog en is er behoefte aan gebouwkoeling, wat betekent dat er (warmte) energie uit het gebouw gehaald moet worden om het behaaglijk te maken / te koelen. Het koude water uit de koude bron wordt gebruikt voor deze koeling. Door het koelen van afgifte systemen zoals vloerslangen en luchtbehandeling wordt het gebouw koeler. De warmte (retourtemperatuur) wordt vervolgens opgeslagen in de warme bron. Deze warmte kan vervolgens in de winter worden gebruikt voor de gebouwverwarming. In de winter is de buitentemperatuur laag en is er behoefte aan ruimteverwarming. De warmtestromen uit onderstaande figuur draaien nu allemaal om. Hierbij worden de temperaturen van de warmte bron overgedragen aan het afgifte systeem (vloerslangen en luchtbehandeling) in het gebouw. De (rest)energie wordt opgeslagen in buffervaten en kan deze gebruikt worden als die nodig is.
Ook beschikt de Villa Flora over 609 zonnepanelen. Deze zonnepanelen dragen bij aan de energievoorziening van het gebouw.
De meeste toiletten in de Villa Flora zijn vacuümtoiletten. Vacuümtoiletten gaan efficiënt om met water. Het regenwater dat op het dak van de Villa Flora valt wordt opgevangen in een buffervat en gebruikt om de vacuümtoiletten door te spoelen. Dit heeft als gevolg dat er minder water wordt verbruikt.
Bovendien heeft de Villa Flora een energielabel van A++.