Healthy Building Movement was betrokken in dit project. | |
FunctieI | Industriële hal |
Voltooid in | 2020 |
Oppervlakte in m2 | |
Betrokken partijen | |
Adres | Industriestrasse 3, 41334 Nettetal, Germany |
Website | www.dammer.de |
Aanleiding
Geïnspireerd door Healthy Building Network besloot Christoph Dicks, bedrijfsleider van Peter Dammer GmbH, een nieuwe weg in te slaan. Hij bekeek de toekomstige ontwikkeling van de waarde van zijn nieuwe gebouw vanuit commercieel perspectief. Een doorslaggevende factor waren de prestaties van het gebouw: “Ik ben geen ingenieur, ik ben een zakenman. Daarom is economische duurzaamheid mijn hoogste prioriteit. Als ik niet overtuigd ben, kan ik het niet verkopen.”
Familiebedrijven kiezen relatief vaak voor gezond bouwen. Een aanwijsbare reden is dat de eigenaren en familieleden het pand zelf gebruiken en ook een sterkere band met hun werknemers voelen dan bij sommige andere bedrijven. Zij zijn daarom bereid om relatief een iets grotere investering te doen, die ten goede komt van de gebruikers van het gebouw. Gebruikers voelen zich namelijk gelukkiger én gezonder op een gezonde werkplek
Bouwproces
Er werd vanaf het begin rekening gehouden met het thema gezondheid, aangezien de bouwaanvraag, inclusief de volledige planning en sleutelklare bouw, werd uitgevoerd door Peter Dammer GmbH en het eigen vastgoedbedrijf. Er werd ook rekening gehouden met de bevindingen van de deelname aan het vorige Healthy Building Network-project en het onderzoek dat hierdoor werd geïnspireerd.
De focus lag op het vermijden van schadelijke producten. Vanaf het begin was het doel om een gezonde en duurzame omgeving te creëren die voldoet aan de hoogste normen. Gecontroleerde ventilatie van de kantoren is standaard bij Peter Dammer. Dit zorgt voor een continue toevoer van frisse lucht en verwijdert tegelijkertijd verontreinigende stoffen en overtollig vocht uit de ruimtes.
Het bouwproces verschilde maar weinig van het traditionele bouwproces. Het enige opmerkelijke verschil was het gebruik van lemen muren in plaats van gipsplaatwanden. Deze stap nam meer tijd in beslag dan de installatie van gipsplaat, wat resulteerde in een iets langere bouwtijd. Voor de rest verliep het bouwproces zoals gebruikelijk, met alle gebruikelijke plannings- en bouwfasen.
Gezond gebouw
Luchtkwaliteit
Het gecontroleerde ventilatiesysteem zorgt voor een continue toevoer van verse, voorverwarmde lucht. De ramen hoeven niet geopend te worden, wat vooral belangrijk is op deze locatie omdat de weg leidt naar een overslagterminal met veel vrachtverkeer. Dit houdt lawaai, geuren, stof en andere vervuilende stoffen buiten.
Luchtvochtigheid
De leembouw helpt de luchtvochtigheid te reguleren. Op de bovenverdieping zorgt een enthalpieventilatiesysteem ervoor dat de luchtvochtigheid zelfs in de winter niet daalt, in tegenstelling tot de benedenverdieping met een conventioneel ventilatiesysteem.
Thermisch comfort
Dankzij de zeer goed geïsoleerde gebouwschil (energie-efficiëntienorm 55), vloerverwarming en ventilatie is het thermisch comfort zeer hoog. Dit zorgt het hele jaar door voor een aangenaam binnenklimaat.
Belichting
Natuurlijke verlichting, aangevuld met LED lamellen (60 cm x 60 cm), zorgt voor een goede verlichting van de ruimtes zonder verblindende lichtbronnen. Dit draagt bij aan een aangename werksfeer.
Esthetiek en ruimtelijk gevoel
De uitstraling van de kamers wordt gedomineerd door de lemen constructie. Op de begane grond is het kleigebouw klassiek wit, terwijl op de bovenverdieping bruine, grijze en witte kleikleuren zijn gebruikt. Dit geeft de kamers een gezellige sfeer die meer doet denken aan een mooie woonkamer dan aan een kantoor.
Geluid & akoestiek
Het ruwe oppervlak van het lemen gebouw, de geluidsabsorberende rasterplafonds en de ventilatiesystemen helpen de geluids- en akoestische omstandigheden te optimaliseren. Omdat de ramen gesloten kunnen blijven, wordt het straatlawaai buiten gehouden. Deze combinatie zorgt voor een rustige en geconcentreerde werkomgeving.
Duurzaamheid
De hal is gebouwd volgens de hoge KfW55 energiestandaard. Deze norm is gebaseerd op twee parameters: de jaarlijkse energiebehoefte van het gebouw en de hoeveelheid warmte die kan ontsnappen door slecht geïsoleerde ramen en buitenmuren, enz. In Duitsland bestaat regelgeving die minimumnormen definieert waaraan alle nieuwe gebouwen moeten voldoen (Energiebesparingsverordening). Deze normen vormen de maatstaf voor ‘KfW Efficiëntie 100’.
Maar het is mogelijk om huizen te bouwen die niet alleen voldoen aan de wettelijke vereisten, maar nog energiezuiniger zijn. ‘Efficiëntie 55’ heeft slechts 55 procent nodig van de energie die een gebouw met ‘Efficiëntie 100’ nodig heeft. Bijkomend voordeel: hoe lager de KfW Efficiëntie, hoe meer financiële steun wordt gegeven.
Resultaten
De lage extra kosten voor het voldoen aan de KFW55 standaard en cradle-to-cradle materialen zijn te compenseren met de vijf procent terugbetalingssubsidie van een KFW55 financiering. Gezond bouwen is dus niet duurder!