Inspirational project or is HBM involved? | Inspirational |
Functie | Kantoor |
Voltooid in | 2024 |
Oppervlakte in m2 | 8.300 |
Project team | 3W real estate, Edge, Architectenbureau Broekbakema, BAM |
Adres | Wilhelminasingel 39 Maastricht |
Website | https://www.dsm.com/nederland/nl_NL/nieuws/2022/dsm-markeert-start-bouw-van-het-nieuwe-hoofdkantoor-in-maastricht.html |
Aanleiding
Het hoofdkantoor in Maastricht moet een visuele vertaling worden van de cultuur van dsm-firmenich en een hybride manier van werken ondersteunen door een clubhuisachtige omgeving waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken. Het rijksmonument “De Ambachtsschool” wordt omgevormd om samen met het nieuwe deel te voldoen aan de klimaateisen van Parijs. Een energieneutraal pand dat voldoet aan de hoogste duurzaamheidsclassificatie BREEAM Outstanding voor milieuvriendelijke gebouwen die bovendien het welzijn van de gebruikers bevorderen.
Bouwproces
Het kantoor is van het gas af en wordt aangedreven door lucht-water warmtepompen omdat op deze locatie geen warmte-koude opslag of restwarmte kan worden gerealiseerd. Om de Paris-Proof eisen te halen zijn wel andere technische hoogstandjes toegepast. De gehele gevel van het gebouw is voorzien van zonnepanelen met een speciale printtechniek, zodat stroom kan worden opgewekt dat het aan de buitenkant opvalt.
Verder zijn alle materialen die worden toegepast BREEAM en WELL gecertificeerd. Door het nieuwbouwdeel en het atrium bovenop de bestaande parkeergarage te bouwen wordt een gebouw dat zijn economische levensduur al heeft gehad in feite hergebruikt. Door de oude ambachtsschool/het rijksmonument te restaureren/in oude te herstellen en te voorzien van nieuwe installaties en isolatie wordt ook dit gebouw toekomstbestendig gemaakt.
Jaco Meuwissen van 3W real estate: “Hoewel we wat de Ambachtsschool betreft natuurlijk geen ingrijpende maatregelen uitvoeren, wordt het wel het meest duurzame monument van Nederland. De duurzaamheidseisen zijn allemaal geformuleerd nog voordat architect Broekbakema, aan de slag ging. Naast de architect zijn bovendien diverse adviseurs ingeschakeld om vanuit hun specialiteit mee te denken over de juiste oplossingen”. Een enorme opgave!
Gezond gebouw
Daarnaast wordt het nieuwe kantoor gebouwd met het hoogste welzijn van de gebruikers voor ogen, en krijgt een WELL Platinum certificering. Dit is een internationale certificering die een aangename en gezonde werkomgeving garandeert.
Het kantoor wordt een plek waar medewerkers hybride kunnen werken, waar welzijn centraal staat en waar mensen in een gezonde en duurzame omgeving samenkomen en samenwerken. De werkomgeving moedigt werknemers op subtiele wijze aan om elkaar te ontmoeten, contacten te leggen en zich door het gebouw te bewegen. „Een thuisgevoel; dat is wat we nastreven in dit kantoor van DSM”, zegt Joris de Beer, vicepresident DSM Nederland. „Onze medewerkers vinden hier straks een prettige en warme werkplek. In een sfeer die op een grand café lijkt: vriendelijk en uitnodigend. Ook ‘mensen van buiten’ die in ons atrium ideeën willen uitwisselen met collega’s zijn welkom.”
Open ruimtes, een natuurlijk design en een dakterras maken deel uit van de herontwikkeling van de twee gebouwen. Oude elementen worden op natuurlijke wijze gecombineerd met nieuwe. De vloerbedekking en de wandafwerking bijvoorbeeld veroorzaken geen toxische uitstoot. In het gebouw komen in alle ruimtes sensoren om een aangenaam binnenklimaat te realiseren. Er zijn planten geselecteerd die bijdragen aan een gezonder werkklimaat. Water geven gaat daarbij niet met een gieter maar via een smart hydrateringssysteem dat de behoefte van de planten ‘kent’.
Bovendien laat het gebouw veel daglicht binnen, hier geen overdaad aan kunstlicht zoals we dat van veel traditionele kantoren kennen. Daarbovenop is een lichtarchitect in de arm genomen om een gedetailleerd lichtplan te maken en het gebouw ook warmte te laten uitstralen.
Dit Healthy Building heeft een moderne uitstraling waarin transparantie, licht en ruimte centraal staan. Omwonenden kijken niet meer uit op de dichte wanden van de voormalige bioscoop, maar op een gebouw dat aan alle zijden aantrekkelijk oogt.
Duurzaamheid
Dit iconische kantoorgebouw zet Maastricht in binnen- en buitenland op de kaart als aantrekkelijke stad voor internationale bedrijven en hoogwaardige kantoren. Dit gebouw is energieneutraal en past de hoogste duurzaamheidsnormen van BREEAM toe, zowel in de nieuwbouw als het gerenoveerde deel.
We streven er naar om meer CO2 uitstoot te reduceren dan volgens wet- en regelgeving noodzakelijk is. Om het gehele gebouw ‘Paris proof’ te maken moet het energieverbruik met twee derde omlaag ten opzichte van het huidige gemiddelde. Om dit te realiseren worden in het monument duurzaamheidsmaatregelen getroffen zoals bijvoorbeeld aanvullende achterzet-ramen en het isoleren van vloeren, muren en dak aan de binnenzijde. Het gebouw wordt gasloos en krijgt energiezuinige installaties. Er wordt uitgegaan van een laag temperatuursysteem door een lucht – koude warmtepomp systeem dat voorzien is van zonnepanelen op het dak en geïntegreerd in de gevel. Zonnepanelen wekken de energie die het gebouw verbruikt zelf op.
Naast bouwkundige aspecten wordt ook gekeken naar andere maatregelen om de CO2 uitstoot te verminderen. Denk hierbij aan duurzame mobiliteit. Bezoekers en werknemers worden gestimuleerd zoveel mogelijk met het openbaar vervoer of de fiets te komen. In de ondergrondse parkeervoorziening is daarom deels ingericht als fietsparkeerplek. Bij alle 86 parkeerplaatsen voor auto’s komt een laadpaal.
De foto’s zijn gemaakt door Norbert van Onna.
Certificaten
- BREAAM Outstanding
- WELL Platinum