Logo path - Healthy Building Movement

Introductie

Healthy Buildings

Bij veel mensen zijn de termen ‘duurzaamheid’ en ‘circulariteit’ al bekend, maar er zijn niet veel mensen die de term ‘gezond bouwen’ op de juiste manier kunnen omschrijven. Ook kent niet iedereen deze term. De term ‘gezond bouwen’ wordt vaak in verband gebracht met recycling. Echter, dit is niet helemaal juist. Een gezond gebouw, oftewel een Healthy Building, wordt door het Healthy Building Network als volgt gedefinieerd:

“Een gezond gebouw draagt bij aan het fysieke, mentale en sociale welzijn van de gebruikers.”

Een gedetailleerde uitleg over de definitie van Healthy Buildings met bijbehorende bronnen is gratis te downloaden.

Wat is er belangrijk voor gezond bouwen of gezond renoveren? Wat zijn hierbij de uitgangspunten en wat maakt een gebouw uiteindelijk een gezond gebouw? Op basis van onder andere de negen principes van gezonde gebouwen – opgesteld door de Harvard T.H. Chan School of Public Healthy  – hebben we in totaal zes factoren geïdentificeerd die bepalend zijn voor een gezond gebouw.

Iedere factor hierbij speelt een belangrijke rol bij het gezond maken van een gebouw. Dit geldt voor een nieuw gebouw én voor het renoveren van een bestaand gebouw. In onderstaande afbeelding zijn deze factoren weergegeven.

material_green

Binnenluchtkwaliteit

temperature_green

Thermisch comfort

sun_green

Licht

accoustic_green

Akoestiek

eye_green

Look & feel

HBM active design groen

Active design

Healthy Building

Projecten

Eva

Hulp nodig bij een project?

Eva Starmans

Heb je vragen over de gepresenteerde projecten? Wil je in contact komen met de betrokken spelers of je eigen project hier presenteren? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder.